Gezonde voeding en sport

Wie gezond wil leven, is er vaak niet met gezonde voeding alleen. Zeker niet als u af en toe ook een ongezond tussendoortje wil eten. Dan is sporten heel belangrijk, maar sporten is in het algemeen belangrijk voor een goede gezondheid. En dan gaat het niet alleen om een gezond lichaam, maar ook om een gezonde geest. Sporten zorgt allereerst voor de opbouw van conditie (of uithoudingsvermogen) als u cardiotrainingen doet, en spieropbouw als u krachttrainingen doet. Sporten heeft als extra voordeel dat het u de mogelijkheid geeft uw hoofd leeg te maken en de aandacht af te leiden van alledaagse zaken die mogelijk stress opleveren.

Stress en de gevolgen voor voeding

Stress komt vaak voor. Het kan komen door werk, school of bepaalde zaken die niet gaan zoals verwacht of gehoopt. Ook onverwachte zaken kunnen voor veel stress zorgen. Stress is op meerdere manieren slecht voor de gezondheid. Allereerst omdat het een vervelend gevoel geeft en bepaalde fysieke reacties in het lichaam teweegbrengt die schadelijk zijn voor de organen. De nare gevoelens kunnen er ook toe leiden dat men sneller lekker maar ongezonder eten koopt en opeet, omdat dit een fijn gevoel geeft en het nare gevoel daarmee neutraliseert. Wanneer dit te vaak gebeurt, ontstaat een ongezond eetpatroon met ongezonde voeding.

Invloed van voeding op sport

Om gezonde voeding te blijven eten kan sporten enorm helpen; sport en voeding vullen elkaar in wezen aan. Om namelijk op goed niveau te kunnen sporten, heeft het lichaam de juiste voedingsstoffen en veel energie nodig. Dit haalt u bijvoorbeeld uit bananen. Deze bevatten voedingsstoffen die snel in het bloed worden opgenomen en een ware energieboost geven. Ook pasta, dat veel gegeten wordt door bijvoorbeeld wielrenners, is goede voeding voor wie veel sport of wil sporten. Ook bestaat er speciale sportvoeding die men kan kopen bij sportscholen, speciaalzaken maar ook gewoon in een supermarkt. Deze sportvoeding wordt meestal in poedervorm geleverd en moet worden vermengd met een zuivelproduct, zoals melk. Hier wordt dan een zogenaamde protein shake van gemaakt die voor het sporten wordt geconsumeerd. Deze proteïnerijke en vaak ook eiwitrijke voedingssupplementen bevorderen spieropbouw en helpen bij het sporten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *