Gezonde voeding: makkelijker dan men denkt

Wie gezond wil eten, raakt vaak in paniek: mag ik dan helemaal geen lekkere dingen meer eten? Dat is helemaal niet nodig, omdat lekker eten nog heel goed mogelijk is als men gezonder gaat eten. Sterker nog: wie bijvoorbeeld minder zout eet, leert op den duur andere smaken beter proeven. En zout is naast heel dominant van smaak, slecht voor het hart. Te veel zout in het eten kan tot hartproblemen leiden, dus is het niet aan te raden op al het eten zout te doen. In het begin kan het zijn dat zoutloos eten wat smakeloos of flauw aandoet, maar naarmate u langer zonder zout eet, leren uw smaakpapillen op den duur ook andere smaken kennen en kunt u meer smaken onderscheiden.

Voorbeelden van gezond eten zonder zout

Een lekker voorbeeld van gezond eten waarbij zout niet nodig is, is een moot verse zalm. Deze vis bevat veel natuurlijke vetten, Omega3-vetten, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Deze vis is heel erg lekker in combinatie met rijst, zoals u deze vast wel eens in sushivorm bent tegengekomen. Ook groenten zijn belangrijk voor wie gezond wil eten, dus voeg zeker sojaboontjes of sperziebonen toe. Om het af te maken wat sojasaus zonder zout, en klaar is de voedzame en gezonde maaltijd. Ook kabeljauw is een vissoort met veel goede vetten. Wanneer u dit gerecht zonder zout bereidt, zult u de frisse smaak van zalm ontdekken, de zoetzure smaak van sojasaus, en de knapperige, aarde-achtige smaak van sperzieboontjes.

Voeding en vetten

Wie de voedingswaarden van voeding beter bekijkt, zal zien dat er verschil is tussen de soorten vet die in voedsel kan voorkomen. Hierbij maken we onderscheid tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten bevatten veel stoffen die het lichaam niet direct kan gebruiken en dus worden opgeslagen in de ‘reserves’ van het lichaam. Dit vet is gevaarlijk omdat het in die reserves de organen in het lichaam kan verdrukken. Het is dus gezonder om onverzadigd vet te kiezen, omdat lichaamsvet hierdoor minder snel wordt opgebouwd en meer voedingsstoffen bevat. Wie minder vet wil eten, doet er goed aan producten zoals vette vis te eten en producten zoals vet vlees, volle melk en vette kaas te laten staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *