Pas op voor zelfbenoemde voedingsdeskundigen

Tegenwoordig zijn we steeds bewuster bezig met welke voeding we in ons lichaam stoppen. Dit is heel goed, maar brengt ook een zeker risico met zich mee. Veel mensen op sociale media proberen u advies te geven over bewuste en gezonde voeding, maar dit is niet altijd juiste informatie! Het is dus belangrijk deze informatie voor uzelf te controleren voor u deze overneemt. Dit is heel eenvoudig, u kunt bijvoorbeeld de website van het Voedingscentrum raadplegen of deze organisatie bellen als u vragen heeft over bepaalde voedingspatronen. Ook een huisarts of gediplomeerd diëtist kan u verder helpen met vragen over voeding.

Welk risico vormen zelfbenoemde voedingsdeskundigen?

Door de komst van sociale media is het eenvoudiger dan ooit om van alles te delen met de wereld. In de zoektocht naar vind-ik-leuks of andere vormen van aandacht plaatsen veel mensen berichten die bedoeld zijn om te inspireren, zo ook berichten met recepten of aanbevolen voeding. Omdat bewuster eten gepaard gaat met dierenwelzijn is er ook veel aandacht voor voeding die gemaakt is zonder dierlijke producten. Maar deze producten zijn niet altijd even voedzaam als dierlijke producten. Hierdoor kunt u op den duur belangrijke bouwstoffen tekort komen. Het is daarom altijd belangrijk de voedingswaarden van alle producten te bekijken en te controleren of u door het consumeren van het product voldoende bouw- en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hoe herken ik onbetrouwbare voedingsdeskundigen?

Veel adviezen zijn eenvoudig te controleren op betrouwbaarheid; adviezen rond voeding zijn vaak gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, omdat voeding belangrijk is voor de gezondheid en medici hier dan ook veel mee bezig zijn. Kijk dus of de voedingsdeskundige van wie u advies wil overnemen betrouwbare wetenschappelijke bronnen aanlevert op zijn of haar theorie te onderbouwen. Als u twijfelt of er geen bronnen zijn die u kunt controleren (dat laatste is vaak een indicatie dat het advies onbetrouwbaar is of niet door de deskundige zelf is gecontroleerd, maar eerder een mening is) kunt u bellen met organisaties als het Voedingscentrum. Deze kunnen advies geven op basis van wetenschappelijke bevindingen.

Wees er tenslotte van op de hoogte dat ‘voeding’ een begrip is dat meerdere betekenissen kan hebben, al naar gelang de context. Zo is iemand die elektronica verkoopt en adviseert over de juiste stroomvoorziening voor uw huishoudelijke apparaten ook een ‘voedingsdeskundige’ te noemen, maar zijn of haar advies op het gebied van voedsel zal minder betrouwbaar zijn dan dat van een diëtist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *