Voedingshulp voor arme landen

Dagelijks zijn er miljoenen mensen op de wereld die niet weten hoe ze die dag aan eten moeten komen. Het is een schrikbarend aantal, zeker omdat er voldoende voedsel geproduceerd wordt om deze mensen te helpen. Het gaat dan niet alleen om mensen in arme landen waar onvoldoende eten is, maar ook in een land als Nederland zijn er mensen die geen voedsel kunnen kopen. Deze zijn aangewezen op voedselbanken, waar mensen met meer geld voedsel kunnen doneren, dat gratis door minderbedeelden kan worden opgehaald. Maar in voornoemde arme landen zijn ook geen voedselbanken te bespeuren. Daarom is het goed dat er organisaties zijn die voedsel inzamelen voor mensen in deze landen.

Welke voeding is geschikt om te doneren?

Wie voedsel wil doneren, doet er goed aan te kijken welk voedsel bruikbaar is. Zo zal iemand met snoepgoed niet snel geholpen zijn. Het is een mooi gebaar iemand wat snoep aan te bieden, dat zeker, maar een doos vol zakken snoep zet geen zoden aan de dijk; de voedselbanken en hulporganisaties zijn met name op zoek naar voedsel dat lang houdbaar is en veel voedingsstoffen bevat. Dit zijn vaak pasta’s, zakken of dozen rijst, tomaten of andere groenten en peulvruchten in blik, zakken noten, en vleesconserven. Met dat laatste wordt bijvoorbeeld gedoeld op knakworstjes in blik. Verse artikelen zijn vaak lekkerder en voedzamer, maar overleven de lange reis naar een land in armoede vaak niet. Een bij uitstek voor voedingshulp geschikt product is havermoutpap. Deze pap is niet alleen lang houdbaar, omdat dit in poeder wordt geleverd en moet worden aangemaakt met water of melk, maar ook omdat dit geschikt is voor mensen die langere tijd niet gegeten hebben. Die kunnen niet zomaar weer beginnen met allerlei voeding, maar moeten hun maag weer laten wennen aan eten. Ook is het geschikt voor mensen met gebitsproblemen of mensen die minder goed kunnen kauwen, vanwege de zachte en vloeibare structuur.

Voedingshulp mogelijk maken

Wie voedsel doneert, helpt met het voeden van mensen die vaak geen eten kunnen vinden. Maar wie geen kans ziet voedsel te doneren, kan ook op andere manieren helpen. Dit kan bijvoorbeeld door geld te doneren aan infrastructurele projecten in het kader van voedseldistributie of transport. Zorg wel dat u zeker weet dat het geld terechtkomt bij de hulporganisatie van uw keuze, en er geen commissiegeld belandt bij een tussenpersoon of -organisatie. U kunt u ook aanmelden om zelf te helpen bij projecten. Daarvoor zult u wel naar het buitenland moeten, tenzij u gaat helpen bij voedselbanken in Nederland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *