Hoe vind je een geschikte wijn?

Het kiezen van een goede wijn is niet eenvoudig. De grote hoeveelheid aan verschillende smaken en soorten kan best overweldigend zijn. Hoe herken je een goede witte wijn? Wanneer is een rode wijn nou echt lekker? Welke wijnen haal je in huis voor vrienden? De antwoorden op deze vragen zijn niet eenduidig. Het komt veelal neer op persoonlijk smaak. Toch zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken om je verder te helpen bij het kiezen van een geschikte wijn.

1.Begin met een toegankelijke wijn

Wie geen ervaren wijndrinker is, begint het beste met een lichte wijn. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat mensen die niet eerder wijn hebben gedronken, de meeste voorkeur geven aan een zoete witte wijn of rosé. Naarmate je meer wijn drinkt, verandert je smaak langzaam naar meer drogere wijnen, rode wijnen en unieke smaken. Smaak blijft natuurlijk persoonlijk, maar door de hoge tannines in drogere wijnen, ervaren veel mensen deze smaak als bitter. Niet ideaal dus voor je visite als ze normaal gesproken niet veel wijn drinken.

2.Vergelijk je smaakprofiel

Om erachter te komen welke wijn je echt lekker vindt, kun je alvast je andere smaakvoorkeuren ernaast houden. Ben je een liefhebber van zoet? Dan zul je een zoete witte wijn of fruitige wijn vast lekker vinden. Houd je meer van bitter? Dan is juist een zure wijn een geschikte keuze. Klinkt simpel! 

Er zijn verschillende testjes gedaan en daaruit kwam dat mensen die van appelsap houden, vaak ook genieten van een zoete witte wijn. Terwijl mensen die juist van grapefruitsap houden, meer houden van droge witte wijn. Drink jij graag zwarte koffie? Probeer dan eens een wijn uit het Franse, Italiaanse, Spaanse of ander Europees wijngebied. Ben je meer fan van een latte? Probeer dan juist een wijn uit de VS, Australië of Zuid-Afrika.

3.Kies een wijn die past bij de gelegenheid

Naast dat de wijn natuurlijk moet passen bij je smaak, moet het ook geschikt zijn voor de gelegenheid. Houd bijvoorbeeld rekening met de recepten die je op een avond serveert. Lichte gerechten gaan goed samen met lichte wijnen en zwaardere gerechten passen beter bij volle wijnen. Een goed stuk vlees combineer je met rode wijn, terwijl kip en vis juist beter passen bij een witte wijn. 

4.Weet wat je koopt

Een mooi en kleurrijk etiket trekt misschien je oog en kunnen je op het verkeerde been zetten. Het uiterlijk van een fles zegt namelijk niets over de inhoud. Zorg er daarom voor dat je altijd het etiket nauwkeurig doorneemt. Over het algemeen geldt: hoe meer details, hoe beter. Leer de ingrediënten kennen die passen bij jouw smaakprofiel, zodat je de goede wijnen er zo uitpikt. Drink je in een restaurant een goede wijn? Vraag dan gewoon of je het etiket mag zien, dan serveer je ‘m de volgende keer gewoon bij je thuis uit je eigen wijnkast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *